GİRESUN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Golit(Kuru ekmek)

Malzemeler:

2,5 kg un

100 gr kepek

1 çorba kaşığı tuz

3 lt su

50 gr yaş maya

Hazırlanışı:

Un, tuz, maya, su ve kepek bir kapta karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. 4-5 dk özleşmesi için yoğrulur, 10-15 dk dinlendirilir. Beze büyüklüğünde parçalara bölünür, üstü örtülerek bir süre daha dinlendirilir. Simit şekli verilip fırına süzülür. 200-250 derecede pişen hamur, piştikten sonra 1 gece bekletilir.

Not:

Golit, ilimiz Şebinkarahisar, Çamoluk, Alucra ilçelerinde uzun süre tüketmek amacıyla çuval işi yapılarak serin ve kuru yerlerde saklanır. Yerken suyla ıslatılarak yenilebilir. 

Golit.jpg