GİRESUN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Su Yapıları

1- HAMZALI DERESİ KÖPRÜSÜ

İlçesi                                 : Görele

Mahalle/Köyü                   : Kırıklı Beldesi Hamzalı Mahallesi

Kadastral Durum             : X: 4533654        Y:507149

Karar / Tarih                     : 30.05.2012 / 530

Yapım Tarihi                     :

Yaptıran                            :

Yapı Tipi                           : Köprü

Hamzalı Mahallesi’ni Eserli ile Güvenli Köyleri’ne bağlayan önemli bir geçiş bölgesinde yer alan köprünün yapım tarihi ve yaptıranı hakkında bilgi veren bir kitabesi veya dönem kaynağı mevcut değildir. Köprünün uzunluğu 11 metre, genişliği 2,5 metre kemer yüksekliği ise yaklaşık 6 metredir. Köprüde malzeme bakımından kemerde ince yonu, diğer yerlerde moloz taş kullanılmıştır. Köprü, yuvarlak kemerli ve tek gözlüdür. Kemer taşlarının boyutları birbirine yakın büyüklüktedir. Kemer ayaklarından birisi dere yatağındaki yerli kayaya diğeri doğrudan karşı kıyıya oturtulmuştur. Kemerde karşılıklı ikişer adet kare biçimli barbakan nişi vardır. Köprünün tabliyesi, kemer kilit seviyesinden iki yana eğimlidir. Tabliyesi moloz taş döşelidir. Köprünün taş korkulukları sağlamdır. Korkulukların üste gelen taşlarının üzeri yuvarlatılarak harpuşta şekli verilmiştir. Yakın çevresinde yerleşim yeri bulunmayan köprü doğusunda bulunan mahalle yoluna bağlanır. Buraya asfalt yoldan yaklaşık 3 metre kot altında bulunan 25 metrelik eğimli patika ile ulaşılır. Köprünün özellikle mansap yönünde kalan tempan duvarları yoğun bitki örtüsü ile kaplıdır.

2- HAYDUĞDERE KÖPRÜSÜ

İlçesi                                : Görele

Mahalle/Köyü                  : Kırıklı Beldesi

Kadastral Durum            : X: 4535230        Y:507782

Karar / Tarih                    : 30.05.2012 / 530

Yapım Tarihi                    :

Yaptıran                           :

Yapı Tipi                          : Köprü

Kırıklı Beldesi’nde Tekgöz, Ortaköy ve Eserli Köyleri bağlantı yolunun batısında, yol kotunun 3,5 metre altında yer alır. Köprünün yapım tarihi ve yaptıranı hakkında bilgi veren bir kitabesi veya dönem kaynağı mevcut değildir. Günümüzde sadece kemer kısmı ayakta kalan köprünün ayakları iki yakada yerli kaya üzerine oturtulmuştur. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü olan köprünün tabliye kısmı, kemer kilit seviyesinden iki yana eğimlidir. Yaklaşık 7 metre uzunluğa, 2,5 metre genişliğe sahip olan köprü, günümüzde kullanılamaz durumdadır. 

3- HIDIRGEÇİDİ (HINIÇ) KÖPRÜSÜ

İlçesi                                : Görele

Mahalle/Köyü                  : Çavuşlu Beldesi Hıdırgeçidi Mevkii

Kadastral Durum             : 

Karar / Tarih                     : 07.10.1999 / 3545

Yapım Tarihi                     :

Yaptıran                            :

Yapı Tipi                           : Köprü

Çavuşlu Beldesi, Hıdırgeçidi Mevkiinde, çavuşlu-Kırıklı karayolunun 120 metre güneyinde bulunan köprünün yapım tarihi ve yaptıranı hakkında bilgi veren bir kitabesi veya dönem kaynağı mevcut değildir. İnşa malzemesi bakımından kemerde ince yönü; diğer yerlerde moloz taş kullanılmıştır. Köprü, yuvarlak kemerli ve tek gözlüdür. Kemer gözü yayvandır. Kemer ayaklarından birisi dere yatağındaki yerli kayaya diğeri doğrudan karşı kıyıya oturtulmuştur. Kemerde karşılıklı ikişer adet kare biçimli barbakan nişi vardır. Köprünün tabliyesi, kemer kilit seviyesinden iki yana eğimlidir. Tabliyesi moloz taş döşelidir. Köprünün taş korkulukları tahrip olmuştur. Korkulukların üste gelen taşlarının üzeri yuvarlatılarak harpuşta şekli verilmiştir. Günümüzde bakımsız durumda olan köprü kullanılamaz durumdadır.

4- KADI KÖPRÜSÜ

İlçesi                                : Görele

Mahalle/Köyü                  : Terziali Köyü Verdili Mahallesi

Kadastral Durum            : 

Karar / Tarih                    : 31.10.1996 / 2625

Yapım Tarihi                    : 1814 (Vakfiyesinden)

Yaptıran                           : Hacı Osman Efendinin Hanımı

Yapı Tipi                          : Köprü

Terziali Köyü’nün Verdili Mahallesi’nde Çanakçı Deresi’ne ulaşan Tepeköy Deresi üzerinde yer alır. Vakfiyesine göre 1812 yılında Hac vazifesi sırasında ölen Hacı Osman Efendinin hayrına eşi tarafından 1814 yılında inşa ettirilmiştir. Köprünün uzunluğu ve yüksekliği yaklaşık 10 metre civarındadır. Köprüde malzeme bakımından bazalt taş kullanılmıştır. Köprü, yuvarlak kemerli ve tek gözlüdür. Kemer gözü yayvandır. Kemer ayakları iki yakada da yerli kayaya oturtulmuştur. Köprünün tabliyesi, kemer kilit seviyesinden iki yana eğimlidir. Tabliyesi moloz taş döşelidir. Köprünün taş korkulukları kısmen tahrip olmuştur. Ulaşım, köprünün yanına sonradan inşa edilen köprüden sağlandığı için günümüzde bu köprü kullanılmamaktadır.