GİRESUN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Görele

GÖRELE

Görele, önceki dönemlerde Eynesil ilçesi çıkışındaki Görele Burnu denilen yerdeki küçük kale kalıntılarının bulunduğu yerdeydi. Eski Görele mamur ve müstahkem bir kale iken çıkan olaylar nedeniyle dağıldı ve geriye kalan halk 1811’den itibaren antik çağda Philocalea denilen, şimdiki Görele’ye yerleşti. Görele’de 1879’da Trabzon'a bağlı olarak ilçe teşkilatı kuruldu. 1923 yılında Giresun il olunca Tirebolu ilçesiyle birlikte Giresun’a bağlandı. 1916 Rus işgali altında kalan Görele 13 Şubat 1918 tarihinde civar bölgeleri ile bu işgalden kurtulmuştur.

Doğu Karadeniz kıyı şeridinde kurulu olan Görele ‘nin toplam yüzölçümü 290 km²’dir.  Güneyinde Çanakçı İlçesi, Gümüşhane İli, Torul İlçesi, doğusunda Eynesil İlçesi, batısında Tirebolu İlçesi ve kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir. Bölgenin %95’i dağlarla kaplıdır. Başlıca dağları Sis ve Haç dağlarıdır. Akarsuları arasında Görele deresi ve Çömlekçi deresi bulunur. Bitki örtüsünü 600 m yüksekliğe kadar fındık, kızılağaç, kestane, kiraz, kavak, kayın, gürgen ve ceviz ağaçları teşkil eder. Eğrelti otu, ısırgan, yonca, asma, orman gülü, vb. bitki türleri de yaygındır. İlçede ekip dikilebilir alanların çoğunda fındık, bir kısmında çay yetiştirilmektedir. Diğer kısımların çoğu orman, çayır ve mera arazisidir. İklim tipik Karadeniz ikliminin bütün özelliklerini taşımakta, her mevsim yeterince yağış almaktadır. Yüksek kesimlerinde kış mevsiminde biraz daha fazla kar yağışı olmaktadır.  İlçede bulunan köylerden merkeze ve çevreye yoğun bir göç vardır. Giresun merkeze 70 km. uzaklıktadır. Ekonomik yapı fındık tarımına, hayvancılığa, balıkçılık, arıcılık ve ormancılığa dayanır. Fındığın yanı sıra halk kendi ihtiyacını karşılamak için mısır, sebze, meyve ve çay tarımı da yapmaktadır. Deniz balıkçılığı yanında son yıllarda alabalık yetiştiriciliği de büyük gelişme göstermiştir. Arıcılık da son yıllarda önemli gelişme göstermiş ve toplam kovan sayısı 3000’e ulaşmıştır. İlçede fındık ürünü işleyen beş adet işletme bulunmaktadır. Metal doğrama, mobilya, oto sanatkârlığı yaygındır. Yaylacılık ve yayla kültürü Görele’de belirgin derecede öneme sahiptir. Yöre halkının çıktığı yaylalarda haziran, temmuz aylarında çeşitli şenlikler düzenlenmektedir. Görele pidesi, koz helvası, dövme kar dondurması, hoşmak, yağlaş gibi yemekleri ünlüdür. Ayrıca Görele yöresinin el sanatları arasında beşik, minyatür, gemi yapımı, dövme, ağaç oymacılığı, kemençe, saz ve ud yapımı yaygın olarak devam etmektedir. Görele yetiştirdiği kemençe sanatçılarıyla Karadeniz’e damgasını vurmuştur.



Kaynakça: 
- Giresun  Kent Kültürü- Giresun Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları/